|
11 juni 2018
|

4 manieren om turnover te voorkomen

Het behouden van werknemers is vaak een probleem voor bedrijven die met millennials werken. In bijvoorbeeld de horeca of hospitality branche werken veel studenten en parttimers om iets van inkomsten te hebben, maar niet om een carrière in deze branche op te bouwen.

Dit kan voor een bedrijf al snel voor problemen zorgen wanneer er meer mensen uit dienst gaan dan dat er nieuwe mensen zijn die een baan zoeken in deze branche. Ook kunnen deze nieuwe werknemers niet zichzelf opleiden. Er zijn dus ook ervaren medewerkers nodig die dit kunnen doen en die de leiding hebben.

Het behouden van werknemers is dan ook een belangrijk concept voor bedrijven. Wij hebben daarom een aantal tips uitgewerkt die ervoor kunnen zorgen dat werknemers er niet als een speer vandoor gaan als ze bijvoorbeeld klaar zijn met studeren.

 

#1 : Zorg voor een goede communicatie

Bij een goede communicatie hoort meer dan alleen maar een standaard functioneringsgesprek. Het is ook belangrijk om tussendoor eens een goed gesprek met medewerkers te voeren over hoe het met ze gaat en wat ze vinden van wat er speelt in het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat een gesprek minder een ‘must’ is en meer in vrijheid wordt gevoerd. Ook zorgt dit ervoor dat er over andere dingen gepraat kan worden dan de vaste afchecklijst dat tijdens het functioneringsgesprek wordt afgewerkt.

Hiernaast is het ook belangrijk om te zorgen voor een geschikt communicatiemiddel om te gebruiken tijdens werktijden. WhatsApp is echter geen goed communicatiemiddel voor bedrijven, WhatsApp word namelijk ook in de sociale sferen gebruikt en dit zorgt ervoor dat werk nooit helemaal afgesloten kan worden aan het eind van de dag. Vind daarom een communicatiemiddel dat gemakkelijk in gebruik is, maar waarbij er wel een mogelijkheid is om deze na werk af te sluiten. Dit zorgt voor minder werkstress en een betere communicatie.

 

#2 : Zorg dat medewerkers zich gewaardeerd voelen

Binnen een fijne werksfeer is het belangrijk dat een medewerker zich gewaardeerd voelt. Dit kan door werknemers vaker te complimenteren wanneer ze iets goeds doen, ze te laten blijken dat ze echt nodig zijn binnen het bedrijf en ze te betrekken bij beslissingen.

Ook is het belangrijk om successen samen te vieren met het gehele team, niet alleen met het management. Dit zorgt voor enthousiasme bij de werknemers over het succes en zorgt voor een motivatie om mee te werken aan het volgende succes.

 

#3 : Zorg dat het werk leuk en uitdagend blijft

Veel werknemers, zeker de jongere millennials, zitten niet te wachten op een baan waarbij ze elke dag, jaar in jaar uit hetzelfde moeten doen. Het is daarom belangrijk om ze de mogelijkheid te geven om nieuwe dingen te leren. Laat je medewerkers eens andere taken uitvoeren of zelfs een andere functie (in overleg natuurlijk). Dit kan er namelijk voor zorgen dat een medewerker meer van het bedrijf en de verschillende functies af komt te weten en verder gaat kijken dan alleen zijn of haar eigen functie. Ook het geven van meer verantwoordelijkheden helpt vaak om medewerkers meer betrokken te maken bij het bedrijf.

 

#4 : Zorg voor een bijpassend salaris

Geld is en blijft een van de belangrijkste reden voor mensen om een baan te zoeken. Dit betekent niet dat je gelijk veel meer moet betalen dan je concurrenten, maar zeker ook niet minder. Er moet dan ook goed worden onderzocht hoeveel werknemers in gelijksoortige bedrijven verdienen. Hoe goed alle bovenstaande tips dan ook verwerkt zijn in jouw bedrijf, geld blijft toch altijd een rol spelen. Wanneer jij een aardig stuk minder salaris uitbetaald aan een medewerker dan dat een gelijksoortige bedrijf betaald ondanks dat je hoog scoort op voorgaande punten, verlies je deze werknemers alsnog.

 

Natuurlijk hebben verschillende werknemers verschillende redenen waarom ze wel of niet bij een bedrijf blijven werken. Echter, dit neemt niet weg dat je hier als werkgever veel invloed op kan hebben. Praat met je werknemers en kom er achter waarom ze bij jouw bedrijf werken en wat ze leuk en minder leuk vinden.

Lees deze artikelen ook eens!

Een event plannen? Vergeet deze stappen niet

9 juli 2018

Tips om nog gastvrijer over te komen op jouw klanten

25 juni 2018

4 voordelen die urenregistratiesoftware met zich mee brengt

11 mei 2018

Hoort WhatsApp wel thuis op de werkvloer?

1 mei 2018